Şirince Ana Sayfa - Şirince Haber - Şirince Şiir - İletişim

Açılış sayfanız yapın Sık kullanılanlara Ekle Bize Yazın Sitede Aratınız Sirince_TV İçimizi Acıtan 19 Gerçek! http://arsiv.sirince.net/images/on/10.png  Dayanışma için yıldıza tıklayınız. Devrimci Siteler i ziyaret et
Diğer şiirler için sitemizin şiirlerimiz bölümüne bakınız. 
Home Ana Sayfa Downloads Dosya İndir Downloads Forum Forums Radyo - Sohbet Sohbet Your Account Hesabım
Ana Menü
 Şirince Menü
 Tanışalım
 Şirince'den
 Oda TV'den 
 Şirince Damar
 Seçmeler
 Şirince Arşivi
 Devrimci Basın
 Bağlantılar
 Konuk Defteri
 Şirince'ye Yaz
 Hosting  
 Şirince Hosting
 Şiir
 Şiirler Anasayfa
 Şiir Ekle
 Bütün Şiirler
 Şair Listesi
 Şair Ekle
 Açıklamalar
 Yazarlar
 Alev Kutluözen
 Ali Solmaz
 Arzu Kır
 Ayhan Tırıç
 Bülent Tekin
 Esen Yel
 İlhan Büyükcebeci
 İsmail Karayılan
 Mahmut Halil Can
 Mürüvvet Yılmaz
 Necmi Otçu
 Nurettin Kurtuluş
 Onur Çağlar
 Sibel Özbudun
 Tamer Uysal
 Temel Demirer
 Turgay Delibalta
 Turgay Usanmaz
 Yavuz Kalkan
 Okuyalım  
 Aşk / Sevgi
 Devrim Tarihi
 Eleştiriler
 Genel Kültür
 Efsaneler
 Sağlık
 Gülelim
 Kadın
 Haberler
 Kitap Tanıtımı
 Şirince'den
 Aşuremiz
 Ansiklopedi
 Eğlence
 Resim, Fotoğraf, E-Kart
 Ayrıntılı E-Kart Sitemiz
 Oyunlar
 Üyeler
 Hesabım
 Mesajlarım
 Üye Listesi
 Şirince Grup
 Paylaşalım
 Tavsiye Et
 MİNİ SOHBET
 İstatistikler
 En iyi 10
 Anketler
 Genel İst.

Siteye toplam hit
Şu ana kadar
19418206
sayfa izlenimi aldık. Başlangıç: Mart 2001

Müzik Dinle



Bağlantılar
Toplam Site: 196
Toplam Kategori:7
Toplam Ziyaret:120280

 İsmail Beşikçi..
 www.AhmetKayaFan.n..
 Kızıl Can Yıldız..
 Sol Yayınlar Onlin..
 Turkish Language L..
 Oyunlarla İngilizc..
 Türkçe Dersleri..
 Serkan Engin'e ait..
 Gnoxis..
 Toplum Düşmanı..
 TSİP..
 Evrim Teorisi..
 olhayat..
 Paylaşım Radyo..
 Ortak Paylaşım..

 usanmazlar.....
 'Yasak Site'..
 Kızıl Bayrak..
 --Ozan Rap--..
 ÖzgürOkul.Org..
 Turan Dursun Sites..
 yeni özgür haber..
 Yürüyüş..
 Milliyet..
 Eski Şirince..
 Fanatik..
 Alevi Forumu..
 Halkın Sesi TV..
 Anarsi.org..
 Evrensel..

IP bilginiz
Merhaba, Misafir
ip: 18.206.48.243
ispniz: amazonaws.com
Server: compute-1

NEDEN BU İNSAN KİMSEYE BENZEMİYOR?
Yazar: İsmail Karayılan“Şu adam kendini ne zannediyor?” “Etine bakmaz, buduna bakmaz her işe burnunu sokar? “Bu yarışı kesin kazanabilirdi, niçin katılmadı ki?” gibi birçok sorularla çevrenizdeki insanları değerlendirdiğiniz ve yargıladığınız olmuştur. Bazen de “Çok çirkin görünüyorum”, “Bu işler bana göre değil, hiç başlamamak daha iyi” gibi kendisi hakkında olumsuz yargılarda bulunan insanlarla da karşılaşıyorsunuzdur! Toplumda bireylerin kendilerine ilişkin yargılarını kalıtımsal olarak getirmediği, bu sonucu doğuran birçok belirleyicinin olduğu da bir gerçektir. Şimdi konuyu biraz irdeleyelim mi?

Çocukta gelişecek ve yetişkinde şekillenen “benlik” yapısının; gensel kalıtım ve büyük ölçüde de içinde yaşadığı sosyo-kültürel koşulların özelliklerine bağlıdır. Benlik, kişiliğin dışında olmamasına karşın, kişiliğin içinde özel bir öneme sahiptir. Yani benlik, kişilikle iç içe olmakla birlikte kişilikten ayrı bir takım özellikler taşır. Benlik kavramı, kendinizle ilgili bütün düşünceler, algılamalar, duygular ve değerlendirmelerin tümünün etkileşiminden doğan sonuç olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle benlik; bireyin kendi kişiliğine ilişkin kanılarının toplamı, insanın kendisini tanıma ve değerlendirme biçimidir. Kısaca, kendi kendini nasıl gördüğü ve ifade ettiğidir...

Benlik kavramının anlaşılması ve yapısını oluşturan etmenlerin çözümlenmesi için öncelikle; “Ben neyim ve hangi özelliklere sahibim?”, “Neleri yapabilir, neleri yapamam?”, “Benim için neler değerlidir?”, “Hedefim nedir?” gibi soruların sorulması ve yanıtlarının verilmesi gerekir.

Ben neyim ve hangi özelliklere sahibim, sorusuna birey; ya “Ben akılsızım, beceriksizim, anti sosyalim, başkalarına bağımlı bir insanım, şanssızım, sınıfın en başarısız öğrencisi benim, sakatım.” gibi olumsuz ya da “ben akıllıyım, zekiyim, lider olacak nitelikteyim, yetenekliyim, becerikliyim, sevimliyim, sakatlığım bana ayrıcalık kazandırıyor.” tarzında olumlu yanıtlar verebilir. Burada önemli olan, bireyin olmak istediği gibi değil de objektif ve gerçekçi biçimde kendisini değerlendirmesidir. Doğal olarak bu yargılara anında varmış değildir. Bu yargılar zaman içinde “etki-tepki” sonucu “neden-sonuç” sürecinde oluşmuştur...

Neleri yapabilir, neleri yapamam, sorusuna ise birey; “Resim ve matematiğe yeteneğim var, her yabancı dili rahatlıkla öğrenebilirim, iyi bir ses sanatçısı olabilirim, çok güzel konuşabilirim, çevremle kolay ilişki kurabilirim, iyi bir sporcu olamam,” şeklinde yanıt verebileceği gibi bunun aksine, kendisi için olumsuz yanıtlar da verebilir. Birey, genetik kalıtımından getirdiği özelliklerini ne kadar gerçekçi değerlendirmiş ise kendisini o kadar tanıyor demektir.

Benim için neler değerlidir, sorusuna ise birey; “Annem-babam çok kıymetlidir. Bilgi edinmek çok önemlidir. Başarmak için çalışmak, çalışmak için de sessiz bir ortam şart. Benim eşyalarım kıymetlidir. Şunlar benim için iyi ve doğru, şunlar ise kötü ve yanlıştır.” gibi kendince bir takım değerleri öne çıkarır veya hiç önemsemez. Burada önemli olan, olumlu ya da olumsuz yargılardan oluşan değerler sistemini tanıması ve kendini belirli bir özellik çerçevesinde değerlendirmesi, tutum ve davranışları ile bu değerleri sergilemesidir. Bu da benliğin önemli bir bölümünü oluşturur.

Hedefim nedir, sorusuna birey; geleceğe ilişkin beklentisi ve toplum içinde almak istediği rol ile gelecekte olmak istediği konuma ilişkin yanıtlar verir. Örneğin; iyi bir “iş adamı”, “mühendis” veya “öğretmen” olacağım, gibi... Hedefini belirttiği bu durum onun, benliğinin belirlenmesinde önemli etkisi olan etmenlerden biridir. Burada çocuğun, özelik ve yeteneklerine uygun hedefler ile idealler belirleyebilmesi, amaçlarına kolay ulaşmasını sağlar. Benliğin belirli yönlerini içeren bu soru ve yanıtlarla birey; kendi özellik ve yeteneklerini, değer yargılarını ve gelecekteki beklentilerinin dinamik örüntüsü olan benliğini tanımış olur. Beklenti de benliğini oluşturmada önemli rol oynar.

Çocuğun kendisi ile ilgili yargıları, çevresinde olup bitenleri algılamasıyla başlar. Demek ki benlik, kişinin kendisini algılama biçimidir. Diğer bir deyişle benlik, bireyin kendine bakışı ile çevresinin ona bakışının örtüştüğü durumdur. Çocuğun kişiliğinin oluşmasındaki en önemli etken "benlik kavramı"dır. Benlik kavramının en önemli bölümü ise bebeklikte oluşur. Benlik kavramı, çocuğun kendisiyle ilgili olarak kafasında çizdiği görüntüdür. Bu görüntü; çocuğun kendine güvenip güvenmeyeceğini, içe ya da dışa dönük olacağını, atak ya da çekingen olacağını belirler. Çocuğun benlik kavramı, onunla dünyayı seyrettiği bir gözlük gibidir...

Çocuklar, benlik kavramına sahip olarak doğmazlar. Ancak belirli özelliklerini de kalıtım yoluyla getirirler. Çocuk, tüm bildiklerini ve yapabildiklerini kalıtımla getirdiği özellik ve yetenekler ölçüsünde anne-baba ve içinde bulunduğu ortamın yaşam biçiminden öğrenir. Öğrenmeye, bebekken, hem de doğar doğmaz başlarlar. Çocuk bu dönemde, bebek gözüyle dünyaya bakış açısını ve yaşam felsefesini kurmaktadır. Bu dönemde anne-babanın tutumu ve kişiliği, çocuğa yaklaşım şekilleri ve aile içi uyum, çocuğun benlik oluşumunu önemli ölçüde etkiler. Yine, bu dönemde çocuk; ya temel bir güven ve mutluluk ya da güvensizlik ve mutsuzluk duymaya başlar.

Çocuk büyüyüp olgunlaştıkça ve çevresiyle ilişkileri sonucu sosyalleşmesi sağlandıkça, çocuğun ben kavramı, yani çevresindeki kişi, grup, cisim ve olgular karşısında “ben”in yeri ve durumu daha belirgin şekil almaya başlar. Önceden değinildiği gibi bireyin sosyalleşmesi, doğuştan getirdiği biyolojik olanakları, zeka düzeyi, sahip olduğu yaşantı zenginliklerinin sınırları içinde şekil alacağı da bir gerçektir...

Böylece, bireyin çevresi ile olan ilişkilerinde belli durumlara, kişilere ve olaylara karşı gösterdiği davranımların şekli ve tarzının bireye özgü bir biçimde sistemleşmesinde, benlik kavramı büyük rol oynar. Benlik yapısı oluşup güçlendikçe kişi, çevresindeki sorunlarla daha kolay baş edebilmektedir. Benliğin oluşup güçlenmesi, en az ergenlik dönemi sonuna kadar süren bir çaba ile sağlanır.

Güçlü bir benlik geliştirebilmek için birey, bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinin her birinde duyduğu ihtiyaçlarını, doyurucu düzeyde ve dengeli bir biçimde gidermiş; bu dönemlerin her birine ilişkin sorunlarını başarıyla çözmüş olmalıdır. Her bireyin çevre olanaklarından yararlanıp gizilgüçlerini geliştirebildiği oranda, benliğini güçlendireceği söylenebilir.

Ergenlik dönemi, benlik kavramının kesin olarak şekil aldığı dönem olarak kabul edilmektedir. Kişide kimlik gelişimi, yaşam boyu süren bir gelişim olmakla beraber, kimlik gelişiminde en önemli çağ, ergenlik dönemidir. Ergenlik döneminin ve önceki dönemlerin sağlıklı gelişmesi halinde, genç, kendini keşfetmiş olarak yetişkinlik dönemine geçer. Çocukluğunda yaşadığı sağlıksız gelişmenin yanı sıra, bu dönemde de sağlıksız gelişme görülürse, genç, kişiliği oluşmamış biçimde yetişkinliğe adım atmış olur.

Çocuğunuzun özgüvenli bir benlik geliştirmesi için, öncelikle ailenizde sağlıklı, huzurlu, saygılı ve tutarlı bir ortam oluşturmanız gerekir. Çünkü çocuğun dünyaya baktığı gözlüğün camı, bu aile ortamdır.

Temel ihtiyaçları karşılanan çocukta güven ve iyimserlik duygularının temeli atılacak, çocuğunuz potansiyel yeteneklerini mümkün olan en üst düzeyde geliştirecektir. Ayrıca sizin beklentileriniz çocuğun kendisiyle ilgili düşüncelerini şekillendirecektir. Çocuğunuzu her yönüyle tanımadan da bunu yapamazsınız. Çocuğun özellikleri ve yetenekleri gözetilmeden zor hedefler belirlenmesi ve kullanılan dil, onu yılgınlığa ve bezginliğe sürükler. Onun belirlediği hedeflere saygı göstermeniz gerekir. Onu sadece belirlenmiş bir amacı gerçekleştirdikleri için değil, çabaları için de desteklemeniz gerekir. Yalnız, onu cesaretlendirirken, çok genel ve abartılı övgüler yerine, belirgin geribildirimler kullanırsanız, kendisini gerçekçi olarak değerlendirme fırsatı yaratmış olursunuz.

Eğer çocuk eve 4’lerle dolu bir karne getirdiyse ve siz onu, çaba ve başarılarından dolayı överseniz, o da kendini başardıkları hakkında iyi hissedecektir. Ancak kendi beklentinizin gerçekleşmediği duygusu içinde “Neden matematik ve Türkçeden 5 almadın?” şeklinde bir tepki verirseniz, çocuk her iki durumda notu 4 olduğu halde benlik değeri zarar görecektir. Tepkilerinizin ve kullandığınız dilin gücüne duyarlı olmalısınız.

Çocuk, kendi gücü ile ilgili olarak ilk izlenim ve edinimlerini elde etmeye başladığı zaman “çocuğumuz zaten beceriksiz” düşüncesi taşıyan bir aile ortamında büyürse kendisinin “beceriksiz” olduğuna inanır ve becerikli olmaktan vazgeçer. Bunun tersi bir şekilde, kendisine sürekli “doğru ve dürüst” olduğu telkin edilen çocuk da “doğru ve dürüst” olmaya gayret eder. Her şey, ona nasıl davranacağınıza bağlıdır. Yanlış davranışlarınız, çocuğun kendine duyduğu güveni yok edebileceği gibi, kendine güven verici sözlerle hitap edilen çocuk da iyi bir benlik kazanabilir.

Bazı çocuklar, kendileri için, “Ben iyi bir çocuğum. Beni herkes sever. Ben her şeyi becerebilirim. Yeni şeyler dener ve başarırım.” düşüncesindedirler. Bu görüşteki çocuklar, okulda ve okul dışında kimseyi tedirgin etmezler, en çok ve en çabuk bu tip çocuklar öğrenir. Oysa “Ben, iyi bir çocuk değilim. Beni kimse sevmiyor. Ben hiçbir şey beceremem. Nasıl olsa başaramayacağıma göre hiç denememek daha iyi.” diyen çocuklar da vardır. Bunlar, hem kendileri için, hem çevrelerindekiler için çeşitli sorunlara yol açarlar. Öğrenmekte en çok güçlük çekenler de böyle düşünen çocuklardır.

Çocuğunuzun sağlıklı bir benlik kavramı geliştirebilmesi için onun desteklenmesi gerekir. Geliştirmek istediğiniz eksik yönlerinin belirlenmesinde öğretmenleriyle, okul rehberlik servisleriyle işbirliği yaparak saptayabilirsiniz. Bu konularda yeterince bilgi edinerek isabetli kararlar verebilirsiniz. Çünkü çocuk gelişimi bir bütündür. Hiçbir yönü diğerinden bağımsız değildir. Yetersiz olan bir durum diğerlerini de etkiler, uyumsuzluklara neden olur. Çocuğunuzu yetiştirirken öğretmeni, okul rehberlik servisi, ilçe, il rehberlik servisleri ve sağlık kuruluşlarından yardım almaktan, işbirliği yapmaktan kaçınmayınız. Çünkü o kurumların elinde bu ve benzeri konulara ilişkin Bakanlığın gönderdiği çok çeşitli doküman vardır. Rahatlıkla onlardan yararlanabilir, karşılaştığınız ya da ilerde karşılaşabileceğiniz sorunları rahatlıkla çözümleyebilirsiniz...

Tüm sorunlarını çözümlemiş mutlu bir aile olmanız dileğiyle...

İsmail KARAYILAN
Tarih: 10.10.2007 Saat: 00:11

 
İlgili Bağlantılar
· Diğer yazılar: Yazar: İsmail Karayılan

En çok okunan yazı: Yazar: İsmail Karayılan:
ÇOCUK İÇİN OYUN NEDİR?


Haber Puanlama
Ortalama Puan: 5
Toplam Oy: 1


İsterseniz bu habere / yazıya puan verebilirsiniz. Kasıtlı olarak çok iyi ya da çok kötü puan vermek dürüst olmayan bir davranıştır, ilgili kişilere hatırlatırız:

Mükemmel
Çok İyi
İyi
İdare Eder
Kötü


Seçenekler

 Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa

 Tavsiye Et Tavsiye Et

 Bu yazıyı paylaşBu yazıyı paylaş

facebook ta paylas

twitter de paylas

"Giriş" | Hesap Aç/Yarat | 0 yorum
Yazılar ve yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun

Bu resmi görmeniz için 'flash player' iniz olmalş...
© w w w . s i r i n c e . n e t 1999-2008 Bütün hakları saklı Degildir!


Sitemiz katılımcıların düşüncelerini düşünce özgürlüğü ortamında paylaştığı bir sitedir.
Yazılan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki her türlü materyal kullanılabilir. Lütfen sitemizi kaynak gösteriniz.
Web site engine's code is from PHP-Nuke
Sayfa Üretimi: 0.15 Saniye