Şirince Ana Sayfa - Şirince Haber - Şirince Şiir - İletişim

Açılış sayfanız yapın Sık kullanılanlara Ekle Bize Yazın Sitede Aratınız Sirince_TV İçimizi Acıtan 19 Gerçek! http://arsiv.sirince.net/images/on/10.png  Dayanışma için yıldıza tıklayınız. Devrimci Siteler i ziyaret et
Türkçe Dersleri 
Home Ana Sayfa Downloads Dosya İndir Downloads Forum Forums Radyo - Sohbet Sohbet Your Account Hesabım
Ana Menü
 Şirince Menü
 Tanışalım
 Şirince'den
 Oda TV'den 
 Şirince Damar
 Seçmeler
 Şirince Arşivi
 Devrimci Basın
 Bağlantılar
 Konuk Defteri
 Şirince'ye Yaz
 Hosting  
 Şirince Hosting
 Şiir
 Şiirler Anasayfa
 Şiir Ekle
 Bütün Şiirler
 Şair Listesi
 Şair Ekle
 Açıklamalar
 Yazarlar
 Alev Kutluözen
 Ali Solmaz
 Arzu Kır
 Ayhan Tırıç
 Bülent Tekin
 Esen Yel
 İlhan Büyükcebeci
 İsmail Karayılan
 Mahmut Halil Can
 Mürüvvet Yılmaz
 Necmi Otçu
 Nurettin Kurtuluş
 Onur Çağlar
 Sibel Özbudun
 Tamer Uysal
 Temel Demirer
 Turgay Delibalta
 Turgay Usanmaz
 Yavuz Kalkan
 Okuyalım  
 Aşk / Sevgi
 Devrim Tarihi
 Eleştiriler
 Genel Kültür
 Efsaneler
 Sağlık
 Gülelim
 Kadın
 Haberler
 Kitap Tanıtımı
 Şirince'den
 Aşuremiz
 Ansiklopedi
 Eğlence
 Resim, Fotoğraf, E-Kart
 Ayrıntılı E-Kart Sitemiz
 Oyunlar
 Üyeler
 Hesabım
 Mesajlarım
 Üye Listesi
 Şirince Grup
 Paylaşalım
 Tavsiye Et
 MİNİ SOHBET
 İstatistikler
 En iyi 10
 Anketler
 Genel İst.

Siteye toplam hit
Şu ana kadar
20637576
sayfa izlenimi aldık. Başlangıç: Mart 2001

Müzik Dinle



Bağlantılar
Toplam Site: 196
Toplam Kategori:7
Toplam Ziyaret:133153

 İsmail Beşikçi..
 www.AhmetKayaFan.n..
 Kızıl Can Yıldız..
 Sol Yayınlar Onlin..
 Turkish Language L..
 Oyunlarla İngilizc..
 Türkçe Dersleri..
 Serkan Engin'e ait..
 Gnoxis..
 Toplum Düşmanı..
 TSİP..
 Evrim Teorisi..
 olhayat..
 Paylaşım Radyo..
 Ortak Paylaşım..

 usanmazlar.....
 'Yasak Site'..
 Kızıl Bayrak..
 Turan Dursun Sites..
 --Ozan Rap--..
 ÖzgürOkul.Org..
 yeni özgür haber..
 Yürüyüş..
 Milliyet..
 Eski Şirince..
 Fanatik..
 Halkın Sesi TV..
 Alevi Forumu..
 Anarsi.org..
 Evrensel..

BAYBURT GRUBU VE AGROBAY SERACILIK ...
Yazar: Arzu Kırarzukir gönderdi: "BAYBURT GRUBU VE AGROBAY SERACILIK “DÜNYANIN EN BÜYÜK SERASI BERGAMA DİKİLİ’DE”

23 Ağustos 2023 tarihinde, Bayburt Grubu üyesi Agrobay Seracılık Bergama Dikili işletmesinde çalışan, ağır çalışma koşulları, mobbing, kötü muamele nedeniyle Tarım İşçileri Sendikası Tarım-Sen’de örgütlenen kadın işçiler, Kod 46 maddesiyle, “işverenin güveninin kötüye kullanıldığı” suçlamasıyla işten atıldı. Çamaşır suyu dahil kimyasalların kullanıldığı üretimde Ağustos ayında dışardan daha yüksek sıcaklıktaki serada, sınırlı tuvalet izniyle, 18 saatlik çalışma nedeniyle tamamı astım hastası 39 işçinin 31'i, Kod 46 maddesiyle tazminatsız işten çıkarıldı. 23 Ağustos’dan beri, fabrikanın önünden ayrılmayan işçiler ve TGS, gazeteciler ve avukatlarının üzerine Şirket yetkili Arzu Şentürk Salık jandarma salındı! Direniş, hukuki (sendika tarafından açılmış işe iade ve tazminat davaları) ve siyasi mücadele ile birlikte yürütülmeli; tüm işçi sendikaları (makam arabalarını satıp), genel grev çağrısı yapmalı, sendikalar yapmıyorsa, işçiler yapmalı, yurt genelindeki direnişler birleşmelidir.

Miras yoluyla babası Hasan Şentürk’ün şirketleri Hasanbey Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı, Süt Kardeşler Süt Ürünleri A.Ş ve Agrobay Seracılık A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi sıfatlarına sahip, Arzu Şentürk Salık ayrıca, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) yönetim kurulu üyesi, “iyi yetişmiş bir aile kızı”! Dediğine göre, “Türkiye’de işçiler işe 1-0 önde başlıyorlar.” Kod 46 gereğince tazminatsız işten atılan 39 işçi, “kahraman olmak istiyor”. 18 Eylül’de Ankara'nın Yenimahalle İlçesi GER-SAN Sanayi Sitesi içinde yer alan BRG Minder adındaki fabrikada meydana gelen yangında 4’ü ölen çoğu kayıt dışı ve göçmen işçi de “Türkiye’de işe 1-0 önce başladığı” için artık yaşamıyor. Zaten çalışmıyorlardı da!

Bayburt Grup AŞ., 1974’de, Kıyasi Şentürk ve Bayram Şentürk tarafından kurulan bir aile şirketi. 47.Kuruluş Yıldönümünde Tayip Erdoğan’dan Başarı plaketi alan Grup Yönetim kurulu başkanı Abdurrahman Şentürk’ün söylevi küreselleşen emperyalizme eklemlenme girişiminin ifadesi: ”(…) Mal ve sermayenin ülkeler arasında serbestçe dolaşabildiği bir dönemde” (biz buna küreselleşen emperyalizm, diyoruz; 20.yüzyılın sonunda Sovyetler’in çözülüşünü takiben emperyalizmin “küreselleşme” girişimi, bazı aklı evvel solcularımızın, “emeğin küreselleşmesi” olarak selam durduğu…), “kurumların dünya standartlarını tutturması ve bunun için ’küresel atılım’ stratejileri hazırlanması”; 1974 yılında Kıyası Şentürk ve Bayram Şentürk’ün 1974 yılında kurum oluşturma çabalarını başlattıklarında rekabetçi dünyada ayakta kalabilen, iç ve dış öğrenmeyi barındıran, küresel atılımı sağlayan ve sağlıklı ilkeleriyle(ne demekse?) dünya standartlarını yakalamayı hedefleyen stratejileri belirlemişlerdi. Bayburt İnşaat, Bayburt Enerji, Ankabay Sigortacılık Hizmetler, Agrobay Seracılık firmaları bu stratejiler doğrultusunda oluşan, bugünkü görev ve sorumluluklarını diğer şirketlerle geleceğe taşıyacak olan grup şirketleridir…”

Bir basın çalışanından her bir haberi için 1,5 milyon TL manevi tazminat isteyen Bayburt Grup AŞ üyesi, Agrobay AŞ.YK.Başkanı, diğer aile/grup şirketlerinde YK üyesi Arzu Şentürk Salık’a göre, işçiler, “Türkiye’de hayata 1-0 önde başlıyor.” Günde ort.18 saat, kimyasal maddelerle üretim yapılan domates serasında, yüksek sıcaklıkta çalışan ve bu çalışma koşullarında astım olan kadın işçiler, Arzu Şentürk Salık’dan 1-0 öndeler! İnsanca çalışma ve yaşama koşulları için örgütlendikleri için değil, “rekabet” nedeniyle işten çıkarılmış olmalılar; hem de Kod.46’ya dayalı olarak, bir daha iş bulamamacasına!

Sendikalı olduğu için 40 kadın işçinin işten çıkarıldığı Agrobay Seracılık AŞ. tarafından, Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Çiğdem Toker hakkında, 15 Kasım 2017 tarihli, “Rusya’da domatesler de Bayburt’tan” başlıklı yazısı nedeniyle, “şirket haklarına basın yoluyla saldırı” iddiasıyla, 1,5 milyon TL manevi tazminat davası açılmıştı. Şirket vekili İYİP GİK üyesi Avukat Sedat Aksakallı, 7 TİP’li öğrencinin katledildiği Bahçelievler Katliamı ve Susurluk sanığı Haluk Kırcı’nın yakın arkadaşı. Dava reddedildi.

Çiğdem Toker’’in, “Rusya’da Domatesler de Bayburt’tan” başlıklı yazısından önce, o tarihte Ekonomiye Bakan Nihat Zeybekci ve Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı’nın itiraz ettiği; “Türkiye’ye Rusya’dan bir heyet gönderilmiş, onlar araştırma yapmış ve eksiksiz üretim zincirine sahip olduğu tespit edilen üç firmayı seçmişti. Bu firmalar da Özaltın, Süral ve Agrobay’dı… Domates ihracatı yapacak üç firmadan biri olan Agrobay Seracılık, son dönemlerde altyapı ihalelerinde büyük bedelli işler almasıyla öne çıkan Bayburt Grup bünyesinde yer alıyor.

Yani:
- Dün bu köşede gündeme taşıdığımız, TCDD’nin davet yöntemiyle verdiği Sapanca-Geyve YHT altyapı/ üstyapı inşaatını 2 milyar TL’ye yapacak olan Özgün Yapı’nın,
- 3. havalimanını kente bağlayacak 1 milyar Avro’luk Gayrettepe hattını yapmak üzere Ulaştırma Bakanlığı’nca seçilen Kolin-Şenbay ortaklığındaki Şenbay’ın,
- 1.1 milyar TL’lik Rize Havalimanı’nı Cengiz’le birlikte yapmakta olan Aga Enerji’nin de kardeş kuruluşu.” (Çiğdem Toker, “Ruya’da Domatesler de Bayburt’tan”, 15 Kasım 2017) https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/cigdem-toker/rusyaya-domatesler-de-bayburttan-866210 .

Asliye hukuk mahkemesinin red kararı istinaf ve Yargıtay tarafından onaylandı. .

Bu sırada işçiler, Agrobay’ın zehirli domatesleri ihraç ettiği Rusya Başkonsolosluğu’na bir dosya vermeyi başardı. Ancak, direnişi “Witschaft” başlığıyla haber yapan Alman Frankfurter Rundschau gazetesi; soruşturma başlatan, Agrobay'ın Almanya'da tedarikçi olduğu firmalardan biri, Lidl marketler zinciri oldu.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in, “şirket haklarına basın yoluyla saldırı” iddiasıyla, 1,5 milyon TL manevi tazminat istemine konu olan ilk yazısı, “Rusya’da domatesler de Bayburt’tan” başlıklı yazısı değil. 22 Ekim 2017 tarihli, “Tasarruf Arıyorsanız METRO İhalesine bakın” diyen yazısı. Bayan Toker, iyi ki... Yazmayacağım… Kulağa su kaçırmayalım. Bakalım, bu yazısında ne demiş de, Agrobay AŞ.’nin “haklarına basın yoluyla saldırmış” görelim: “AKP’li yönetenler, tasarruf deyince 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerini anlamış.

Bence önce kamu ihalelerine bakmalılar.
Oralarda tasarruf edecek bir dolu proje ve teklif var.
Mesela 3 Mart 2017 tarihli ihaleler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Raylı Sistem Daire Başkanlığı şu 5 metro hattını ihale etmişti: Kirazlı/Halkalı, Ümraniye/ Ataşehir/Göztepe, Çekmeköy/ Sancaktepe/Sultanbeyli, Kaynarca/ Pendik/Tuzla, Başakşehir/Kayaşehir
İBB bu hatlarda, hepimizin vergilerinden oluşan yaklaşık maliyetin yüzlerce milyon TL üzerinde verilen teklifleri kabul etti. (Tutarlar ile şirketlerin adı 18 Ekim tarihli yazıda.)
Misal, “yaklaşık keşif” 2.1 milyar TL mi? Şirket 2.4 milyar TL veriyor, İBB de kabul ediyor. Peki, nereye gidiyor bu aradaki 300 milyonluk fark?
Fazla tutarın ne kadarı -hadi iyimserlikten ölelim- enflasyondan kaynaklanan maliyet artışı?

Sonuç: Beş hat için bağıtlanan fazla teklif tutarı: 1 milyar 193 milyon.
Yazıyla: BİR MİLYAR YÜZDOKSANÜÇ MİLYON LİRA.
Bunlar İBB’nin metro ihalesi.
3. Havalimanı hattı yetişecek mi?
Bir de Ulaştırma Bakanlığı’nın “verdiği” bir metro hattı var.
Gayrettepe-yeni havalimanı epey bir gecikmeyle, geçen yıl sonu 1 milyar Avro’ya Şenbay-Kolin ortaklığına verilmişti. Verilmişti diyoruz çünkü ortada bir ihale emaresi yok.
Ve dikkat: 1 milyar Avro’luk bu “iş”, dövizin tırmandığı, berberlerin camlarına “TL’ye çevirme makbuzunu getirene bedava tıraş” yazılı kâğıtlar yapıştırdığı günlerde verildi.
Hattı yürüten ikiliden biri olan Kolin, 3. Havalimanı’nı yapan beşli grupta.

Diğeri Bayburt Grup bünyesindeki Şenbay. Şenbay’a bu hattın verilmesinde; gerek piyasa gerekse siyaset arenasında giderek daha çok konuşulmaya başlanan “Başbakan Yıldırım’a yakınlık kriter midir?” sorusu meşrudur. (Şenbay’ın kardeş şirketi Aga Enerji de Rize Havalimanı ihalesini Cengiz İnşaat ile birlikte kazanmıştı.)
1 milyar Avro’luk işi verdiniz de, 3. Havalimanı’nın açılmasına bir yıldan az zaman kaldı.

Nasıl bitecek 33 km’lik bu hat?”

1,5 Milyon liralık ilk manevi tazminat davası, davacı vekili son duruşmaya gelmediğinden düşer. Toker’ göre; Hukuk eğitimi almış bir gazeteci olarak hak arama özgürlüğüne hiçbir itirazımın olması söz konusu olamasa da talep edilen tutarın anormalliği dolayısıyla gözdağı verme, caydırma ve nihayetinde mesleğe yönelik bir baskı niteliği taşıdığını duruşmalarda ifade etmeye çalışmıştım. (Nitekim bu tip davaların sadece Türkiye'de olmadığını, birçok ülkede meslektaşlarımıza açılan ağır davalarla caydırma motivasyonu içeren "slapp" adıyla anıldığını daha sonra öğrendim.).” Diyecek, biz de ondan öğrendik.

Bir basın emekçisine, 1,5 milyon liralık manevi tazminat davası açmaya cüret eden Agrobay, “Türkiye’de işe 1-0 önde başlayan” işçilerine, kaç milyon liralık mobing yapar, nasıl da topunu birden, Kod 46 dedikleri aşağılayıcı madde ile tazminatsız işten atar, varın siz düşünün. Agrobay, tek başına olsaydı bu cüretinde, kolaydı. Ancak, değil. Öyleyse yapılması gereken, Diyalektik Materyalist Marksizmi savunduğu iddiasındaki herkesin görevi, nesnel koşulların siyasi ve ekonomik krizin egemen sınıf tarafından yönetilemediği tasfiye sürecinin sonuna gelirken, sınıfın birliğini sağlamak, alt üst oluşu iktidar savaşına çevirmek üzere yurdun her yerinde fabrikalarda, işyerlerinde ayakta olan işçiler dayanışma grevleriyle genel greve yürütmek, mücadele yükselirken eğitim ve örgütlenme çalışmalarını büyütmek, sübjektif unsuru hazırlamak gerekmektedir.

Tam da Lenin’in, Nisan Tezleri’nde Rusya işçi sınıfı ve Bolşeviklerin durumuna ilişkin yaptığı tespit ve önerileri gibi. “Partimiz merkez komitesinden yoldaşım Teodoroviç’in, dün Petrograd’da toplanan Rusya demiryolları müstahdem ve işçileri kongresinde kullanmış bulunduğu o çok başarılı deyime göre; ‘Devrimci demokratik sözlerin şekerli suyuna sirke ve safran dökme’ zorunluluğunu birinci plana çıkarıyor. Eleştiri çalışması; sosyalist-devrimci ve sosyal demokrat küçük-burjuva partiler tarafından yapılan yanlışlıkların açıklanması; bilinçli proleter parti, komünist parti öğelerinin hazırlanıp bir araya getirilmesi; ‘genel’ küçük-burjuva sarhoşluk içindeki proletaryanın zehirlenmeden kurtarılması. Propoganda çalışmasından başka hiç bir şey değilmiş gibi görünür… Bu körü körüne kanıcılık ile savaşarak kurtarabilir ve her yerleşme yerinde, yığınların bilincini onların gözüpek ve kararlarından dönmez girişkenliği gibi proleter bilincini de gerçekten uyarabiliriz; özgürlüklerin, demokrasinin, bütün toprakların tüm halkın mülkü olması ilkesinin kendiliğinden gerçekleşmesini, gelişmesini ve pekişmesini hızlandırabiliriz.

… Ama kanıcı körlük ve körü körüne kanıcılık, özellikle yaşamın (iktisadi ve toplumsal durumlarının) kapitalistlere güvenmemeyi öğrettiği proleterler ve yoksul köylüler arasında, her gün daha çok un ufak olup dağılacaktır. Küçük-burjuvazinin liderleri halka, burjuvaziye güvenmeyi öğretmek zorundadırlar. Proleterler ise, ona güvensizliği öğretmek zorunda.” Türkiye solu gibi, burjuvazinin ekonomik ve siyasi krizini aşmak için bindiği kayığa binmek değildir. İşçi sınıfı, yoksul üretici sınıfların kurtuluşu, sermaye iktidarının gemisine binmekte ya da attığı simide tutunmakta değildir; emeğin kendi iktidarındadır.

Arzu Kır

27Eylül 2023


Facebook'tan Yorumlar:

"
Tarih: 27.09.2023 Saat: 17:05

 
İlgili Bağlantılar
· Diğer yazılar: Yazar: Arzu Kır

En çok okunan yazı: Yazar: Arzu Kır:
Bin Pınarlı Kaz Dağları Ve Troya Savaşları


Haber Puanlama
Ortalama Puan: 0
Toplam Oy: 0

İsterseniz bu habere / yazıya puan verebilirsiniz. Kasıtlı olarak çok iyi ya da çok kötü puan vermek dürüst olmayan bir davranıştır, ilgili kişilere hatırlatırız:

Mükemmel
Çok İyi
İyi
İdare Eder
Kötü


Seçenekler

 Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa

 Tavsiye Et Tavsiye Et

 Bu yazıyı paylaşBu yazıyı paylaş

facebook ta paylas

twitter de paylas

"Giriş" | Hesap Aç/Yarat | 0 yorum
Yazılar ve yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun
© w w w . s i r i n c e . n e t 1999-2008 Butun haklari sakli degildir!

Sitemiz katilimcilarin dusuncelerini dusunce ozgurlugu ortaminda paylastigi bir sitedir.
Yazilan yazilarin sorumlulugu yazarlarina aittir. Sitemizdeki her turlu materyal kullanilabilir. Lutfen sitemizi kaynak gosteriniz.
Web site engine's code is from PHP-Nuke
Sayfa Üretimi: 0.13 Saniye