caracalkarl gönderdi: "Başlıktaki üç sözcüğü doğru kavramak insanın yaşama bakışını değiştirir. Dolayısıyla adına bilge, usta, virtüöz, ilah, duayen, otorite denen insanlara bakışı da değiştirir.
Bu kavramların neden önemli olduklarına bakmadan önce ne anlama geldiklerine bakalım.
Virtüöz, her hangi bir alanda “mükemmel” düzeyde uygulama başarısı olan insandır. Bu anlamda keman virtüözü “yetkin” düzeyde keman çalabilendir. Bir doktorsa bu, “olağanüstü” başarılı ameliyatlar yapabildiğini vurgulamış oluruz. Burada başarılan şey, “teknik yetkinliktir”. Ve bu insanlar teknik olarak yetkin olana ulaşmak için, hırsla ve yılmadan çalışırlar. Tek amaçları alanlarında başarılı olmak olduğu için, ne başka alanlarla ilgilenirler, ne de başka amaçlarla. Tüm gücünü teknik yetkinliğe vermiştir. Bu ruh hali onları gerilimli, hırslı, tahammülsüz ve takıntılı yapar.
İşin daha kötüsü, bunca eziyetle katlanarak ulaştıkları teknik yetkinlik, belli bir dönemdeki olanaklarla sınırlıdır. Üstelik de değerlendirilmesi göreli yargılara bağlıdır. Bu yüzden “mutlak sınıra” ulaşmak isteyen virtüöz, aşılmaya ve göreliliğe mahkûmdur.
Buna karşın teknik ilerlemeler bu virtüözlerin acılı çalışmalarıyla gerçekleşir.
Ustaysa, bir alanda çok başarılı olan insandır. Virtüöz kadar olmasa da, ustalığı hak edecek kadar iyidir. Zaten onun amacı da değildir yetkin olmak. Usta sadece işini yapmaz, işinin hayatla bağını kurar; insanlarla bağını kurar.
Başka bilim dallarıyla, başka sanat dallarıyla ilişki kurarak yapar bunu. Yaptığı işe zevk katar, rahattır, kimseyle yarışmaz. Bildiklerini herkesle paylaşmak ister. Adı üstünde, “usta”dır, öğretmendir. Yeni öğrenciler yetiştirmekten mutluluk duyar. İşinde sürekli yenilikler arama çabası içindedir. Bu yüzden de her hangi bir alandaki bilimsel gelişmeler, yöntemsel değişikler hep “ustalar” sayesinde olmuştur.
“Bilge”nin durumu daha farklı. Bilge her hangi bir alanda uzman değildir. Tüm alanlara yukarıdan kuşbakışı bakar. Onun asıl amacı yaşamı bir bütün olarak kavramaktır. Bu yüzden konular- olgular arasındaki bağıntılara ve bunların yaşam açısından anlamına bakar. Bir yöntem adamıdır o. Hoşgörülü, sabırlı, canlı bir kişiliği vardır.
Çağımız, işbölümünün giderek sürekli bölünmesi nedeniyle artık“bilge”ler oluşturmayan bir çağdır.
İnsanlar hep virtüözleri, ilahları, yıldızları bilir tanır. Onları alkışlar, onları fetişleştirir.
Oysa önemli olan “usta” olabilmektir, “bilge” olabilmektir. Virtüözün varoluşu bile ustalara, bilgelere muhtaçtır. Çünkü o, ustanın dediğini, bilgenin dediğini teknik olarak daha iyi uygulayandır sadece!
Ayhan TIRIÇ
2002
Facebook'tan Yorumlar:
"
|
Tarih: 02.06.2012 Saat: 23:40 |
|
| |
Haber Puanlama |
Ortalama Puan: 0 Toplam Oy: 0
|
|
|