alisolmaz gönderdi: "
|
ABD’den başlayarak tüm dünyaya yayılan
kapitalist sistemin krizi kendini somut sonuçlarını üretmeyi sürdürüyor.
Krizi aşmanın yolu olarak da dünyanın birçok ülkesinde işçi sınıfı
sokağa atılmaya başlandı.
Basta otomotiv sektörü olmak üzere krizin yakıcı yansımaları ulaşım ve
taşımacılık sektöründe kendini gösterdi. |
Büyük otomotiv firmaları kriz nedeniyle kapı önüne koyacakları işçi sayısını belirlerken bazıları da sektörde kapatacakları bölümleri açıkladılar. Önden yapılan kapatma açıklamaları işçi çıkarımı noktasında kapitalistlerin elini rahatlattı.
DAF TIR Fabrikası kapitalist krizin etkilerinin güncel olarak yaşandığı fabrikalardan birisi durumundadır. 1928 yılında kurulan DAF, 1993 ve 1997 yıllarında iki kez olmak üzere iflasın eşiğine geldi.
1997 yılındaki iflasın ardından Amerika’daki PACCAR firması 930 milyon florine (450 milyon Euro) ödeyerek DAF’ı satın aldı. Paccar firması DAF’ın yanında İngiltere’nin Lyland TIR Fabrikası’nı da satın aldı. Satın almanın ardından üretiminde belirgin bir artış görülen DAF (1999 yılının sonunda günde 96
TIR üretilirken Haziran, Temmuz 2008 yılının Haziran ve Temmuz aylarında bu sayı 245’e çıktı.)
Yaklaşık sekiz bin işçinin çalıştığı DAF’ın yıl sonu bilançolarına bakıldığında ise bütün yatırım ve harcamaların çıkışında günlük 1,5 milyon Euro kâr edildiği görülüyor.
3 Ekim 2008 tarihinde krizin kendini pratik olarak gösterdiği DAF’ta sendika, işyeri temsilciliği ve DAF yönetimi arasında yapılan görüşmede krize karşı işyerinde yaşanacaklara dair senaryolar görüşüldü.
Bilgilendirme ve tartışmaların ardından temsilciler kurulunda yapılan tartışmalarda “çok abartmaya gerek yok, sorunu büyütmeyelim!” görüşü öne çıktı.
Ancak geçen kısa zaman diliminde üretimin hızla düştüğü görülürken, Hollanda 1 ile 5 tır çalıştıran firmaların %46’sının iflasın eşiğinde olduğunu açıkladı.
DAF ilk elden taşeron firma aracılığıyla çalışanları çıkaracağını açıkladı. Bu da %25’e denk geliyordu.
1200 Eindhoven’da, 800'de Westerlo’da olmak üzere toplamda iki bin işçinin işine son verilmesi kararlaştırıldı.
Ikinci plan: Süreli kontratlı çalışanların kontratları bittiğinde uzatılmayacak ve çıkışları verilecek.
Üçüncü plan: 58 yaş üzeri Sosyal Plan (erken emeklili planı ) görüşmelerine başlandı. Dördüncü plan: Yıllık izin günleri ve çalışılan fazla saatler için kolektif izin kullanmak.
DAF şimdi günde 170 tır üretiyor. 30 tır Lyland’a, 140 tır Eindhoven’da üretiliyor. Bu rakam 130’a düşerse 360 kadrolu işçinin çıkışı gündeme gelecek.
5 Kasım 2008 tarihinde ise Avrupa otomotiv sektörü Brüksel’de biraraya gelerek, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık plan hazırladılar.
Hazırlanan bu planların içeriği tümüyle işçi sınıfına saldırılarla doludur. Patronlar yakın zamanda sokağa atacakları işçiler için yasal zemin hazırlamaktalar.
Sendikalar cephesinden ise krizin sonuçlarına karşı henüz ciddi bir hazırlık göze çarpmıyor.
Geçen hafta Hollanda’da sendikalar, işveren ve hükümet görüşmelerinden çıkan sonuç tümüyle süreci tamamen zamana yaymak ve kabaran tepkinin yatışmasını sağlamak…
Henüz tam olarak resmileşmeyen ama en kısa zamanda resmi olarak açıklanması beklenen gelişmeler sürecin daha net görülmesini sağlayacak.
A.Solmaz
FNV-DAF Isyeri Isci Temsilcisi
Eindhoven/ Hollanda
13.11.2008
"